top of page

Hoe leeft een vleermuis?

Vleermuizen zijn nachtdieren ze vliegen en jagen vooral ’s avonds en ‘s nachts. Op dit tijdstip is er minder concurrentie op pad, denk aan vogels die ook insecten eten. Ook hebben ze ’s nachts minder last van roofvogels. Ze vliegen kort voor zonsondergang uit om op eten te jagen. Overdag slapen ze op een donker plekje met een fijn klimaat waar ze met rust gelaten worden.


De vleermuizen die in Europa voorkomen kunnen best goed zien, maar niet voldoende om in het donker te vliegen en te jagen. Ze gebruiken geluid (sonar) om hun weg te vinden in het donker en om prooien te zoeken. De vleermuis maakt een hoog (ultrasoon) geluid dat voor de mens niet te horen is. Met behulp van een batdetector zijn de geluiden van vleermuizen wel hoorbaar. Iedere vleermuissoort maakt zijn eigen geluid en zo zijn soorten te herkennen. Ook heeft iedere activiteit zijn eigen geluid, zoals de baltsroep.

De paartijd begint rond augustus. Echter vindt de bevruchting pas plaats na de winterslaap, wanneer het vrouwtje hieruit ontwaakt bevrucht ze zichzelf met het opgeslagen sperma van het mannetje. Omdat vleermuizen zelf geen nest maken, maken ze gebruik van holtes die ze vinden in de omgeving. Rond de maand juni worden de jongen geboren. Kaal en met gesloten ogen zijn ze hulpeloos, maar ze groeien erg hard. Ze drinken melk bij de moeder en worden alleen de eerste dagen door de moeder gedragen. Wanneer de jongen ongeveer vier weken oud zijn leren ze vliegen.


Vleermuispopulaties groeien erg langzaam omdat vleermuizen maar 1 jong per jaar krijgen en ze hun eerste jong pas werpen na het tweede levensjaar. Op het moment dat een kraamkolonie verloren gaat heeft dit dus direct grote gevolgen voor de populatie. Bijvoorbeeld bij na-isolatie waar spouwmuren met uithardend schuim geïsoleerd worden. Door dit soort acties gaan veel vleermuislevens verloren, het herstel in de populatie neemt veel tijd in beslag.

Winterslaap

Omdat er in de winter nog nauwelijks eten te vinden is, gaan de vleermuizen in het najaar op zoek naar voldoende reserves. Met een voorraad vet kunnen ze de winterslaap in. De winterslaap kan ongeveer 4 tot 6 maanden duren. Ze kiezen een plekje waar het donker en veilig is. Het mag hier niet vriezen maar het moet wel vochtig en koel zijn. Ze verlagen hun lichaamstemperatuur tot ongeveer 0-10 ͦC. De ademhaling, hartslag en stofwisseling worden vertraagd. Zo komen ze met heel weinig energie de winter door.

Comments


bottom of page